Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia – Szkoła 2019

W dniach 15-18 października 2019 roku zorganizowano w naszej szkole Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia.
We wtorek, 15 października uczniowie klas młodszych wzięli udział w wycieczce do pracowni piekarniczej w Ośnie, gdzie podziwiały codzienną i trudną pracę piekarza. Dzieci miały możliwość zasmakować pieczywo różnego rodzaju i wysłuchać wielu ciekawych informacji o sposobie przygotowywania i wypiekania chleba. Same uformowały rogaliki, które po upieczeniu wzięły ze sobą do domów. Pan Tomasz Wiśniewski dał nam również ogromny bochen chleba (ważył 2,5 kg), z którego 16 października, w Światowym Dniu Chleba, panie z obsługi szkoły przygotowały smaczne kanapki. Na długiej przerwie w ramach drugiego śniadania, każdy kto tylko zechciał, mógł się nimi poczęstować.
W czwartek, 17 października uczniowie klas I – IV wzięli udział w prelekcji „Wiem, co jem” na temat wartości odżywczych warzyw i owoców.
W piątek, 18 października na porannym apelu podsumowano konkurs plastyczny pt. „Obrazek z ziarna”, którego celem było rozwijanie zainteresowań i uzdolnień dzieci. Wszystkie prace można było podziwiać, gdyż zostały wyeksponowane na holu szkolnym. Uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy. I miejsce zajął Filip Winkowski z klasy pierwszej, II miejsce zajęła Nikola Nocna z klasy II i III miejsce zajęła Lena Jankowska z klasy III. Najmłodsi rozpoczęli zajęcia od przygotowania zdrowych, smacznych kanapek z chleba upieczonego przez panią Monikę Stronikowską.
Po wspólnym śniadaniu uczniowie klas I-III pojechali do Gminnej Biblioteki w Służewie, by obejrzeć spektakl „Zuzanna z leśnej krainy”  w wykonaniu aktorów Teatru Bajecznego, którego przesłaniem był szacunek do chleba i dobroć dla drugiego człowieka. Wcześniej jednak  spacerowały po parku podziwiając jego jesienne szaty.
W naszej szkole już po raz trzeci zorganizowano taką „chlebową'' akcję, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Podjęte działania miały zwrócić uwagę na problem chleba, a także podnieść świadomość dzieci, jako młodych ludzi i zarazem konsumentów, na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie oraz znaczenia właściwego stylu życia dla zachowania zdrowia.
Przeprowadzona akcja cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród dzieci, nauczycieli i rodziców.  Można wyraźnie zauważyć, że podnosi się świadomość młodych ludzi na temat wartości zdrowego pieczywa, zwłaszcza chleba na zakwasie, którego walory odżywcze i zdrowotne są bardzo istotne w naszej codziennej diecie.